Ρωμαϊκό δωδεκάεδρο βρέθηκε στη Βρετανία - H χρήση του παραμένει μυστήριο

Ρωμαϊκό δωδεκάεδρο βρέθηκε στη Βρετανία - H χρήση του παραμένει μυστήριο

Ένα από τα μεγαλύτερα ρωμαϊκά δωδεκάεδρα που έχουν εντοπιστεί ποτέ, ήρθε στο φως χάρη σε ερασιτέχνες αρχαιολόγους στη Βρετανία, αφήνοντας τους ειδικούς να διερωτώνται για την πραγματική του χρήση. Το 12πλευρο αντικείμενο, ηλικίας 1.700 ετών, αποτελεί ένα από τα 33 δωδεκάεδρα που έχουν βρεθεί στη ρωμαϊκή Βρετανία και ένα από τα περίπου 130 παγκοσμίως. Φέρει χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό, καθιστώντας δύσκολη την εξακρίβωση του σκοπού του.

Σύμφωνα με την ερασιτεχνική αρχαιολογική ομάδα Norton Disney History and Archaeology Group, που έφερε στο φως το εύρημα στο Λίνκολνσαϊρ, το δωδεκάεδρο δεν απεικονίζεται σε ρωμαϊκά ψηφιδωτά ή δεν περιγράφεται στην αντίστοιχη βιβλιογραφία. Επιπλέον, η άριστη κατάσταση διατήρησής του, χωρίς σημάδια φθοράς, υποδηλώνει ότι μάλλον δεν αποτελούσε εργαλείο. Το μέγεθος του, που ποικίλει σε όλα τα δωδεκάεδρα που έχουν βρεθεί, καθιστά επίσης αβέβαιη την χρησιμοποίησή του για μετρήσεις. Μία θεωρία για την χρήση του αντικειμένου βασίζεται στην τοποθεσία όπου βρέθηκε: κοντά σε ένα μικρό ρωμαϊκό έφιππο ειδώλιο θεού-καβαλάρη, το οποίο σχετίζεται με θρησκευτικές τελετές.

"Είναι ένα συναρπαστικό μυστήριο που μόλις αρχίζουμε να ξεδιπλώνουμε", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πάρκερ, γραμματέας της Norton Disney History and Archaeology Group. Το δωδεκάεδρο θα εκτίθεται στο Μουσείο του Λίνκολν από τις 4 Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με αυτό το αινιγματικό τεχνούργημα μίας παλαιωμένης εποχής.

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.